Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

martes, marzo 11, 2008

La Meteorologia va ser protagonista a la jornada electoral de diumenge 9 de Març

Ens creua un solc d'aire fred actiu amb tempestes

Un solc d'aire fred en alçada ens va creuar el passat diumenge a la tarda , mostrant-se molt més actiu del que en principi semblava,sobretot al centre i nord-est català.

A partir de migdia l'acostament del solc , va desencadenar les primeres tempestes intenses al Alt Empordà les quals van afectar Roses (16mm) , Empuriabrava i Castelló d'Empúries(13mm). Posteriorment s'en van desenvolupar d'altres a la serra de l'Albera que van progressar de nord a sud i van escombrar tota la comarca ,destaca La Vajol amb 15mm.




Alhora que es produïen aquestes tempestes del nord , s'en desenvolupaven d'altres seguint la serralada pre-litoral , les quals es van desplaçar cap al Vallès i després cap al Maresme ,Baix Llobregat i Barcelonès .Al Vallès destaquen els 16mm de Caldes de Montbuí, els 20mm de l'Ametlla del Vallès i els 19mm de Granollers.Posteriorment van topar amb la serralada litoral i es van reactivar deixant més de 23mm a la zona del Montalt i Corredor, 21mm a Malgrat de Mar i 15mm a Mataró.



També una forta tempesta va afectar al Baix Penedès amb una forta pedregada a l'altura de Roda de Barà.

Però el més fort de l'episodi va anar a parar al Baix Empordà on van confluir les tempestes que baixaven de nord a sud i les que progressaven per l'Interior de La Selva . Va estar plovent amb tempesta durant més de tres hores i es van acomular quantitats importants com 37mm a Castell d'Aro,30mm a Palamós, 28mm a Torroella de Montgrí i 24mm a Calonge.



També va nevar al Pirineu Oriental on van caure entre 15 i 25cm de neu nova ja que el front anava acompanyat d'una baixada de temperatures destacable en alçada .La cota de neu va baixar ràpidament dels 1600m als 900m aproximadament.

A ultima hora de la nit les tempestes ja es van retirar mar endins però deixant enrere una bona regada al nord-est ,Vallès i Maresme central i nord.Per les terres de l'Ebre i ponent malauradament després d'uns ruixats de 4 gotes va entrar el mestral moderat a fort.