Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

jueves, marzo 06, 2008

Remet el temporal de vent i neu a Catalunya

Després de dos dies molt moguts i ben nevats i ventats sembla que arriba la calma ,encara que el fred sobretot nocturn no desapareixerà fins el diumenge.

El dia 4 de Març va entrar una massa d'aire fred d'origen polar a Catalunya de uns -37ºC a 500hPa (5.500m) , que ens va portar molta inestabilitat al Pirineu i comarques de Girona . Al Pirineu es va iniciar una nevada intensa que es va mantenir fins a primeres hores de la tarda del dia 5 , i a les comarques de Girona a partir de les 12 de matí es van iniciar fortes tempestes que van deixar nombroses calamarsades i calabruixades per allà on passaven . Aquestes van circular en direcció sud-est fins al Maresme nord i La Selva.



Després d'entrar la bossa freda en alçada es van obrir les portes al fort vent de nord i nord-oest alhora que es va intensificar la nevada al Pirineu. Les fortes ventades han arribat als 150km/h al Pirineu i nord de Cap de Creus i a 130km/h per sobre de el Cap de Begur. Fins i tot a indrets poc ventats o que no hi sol arribar la tramuntana tan violenta , pla de Girona , Garrotxa i Pla de l'Estany , s'ha arribat fins els 100km/h. A la província de Tarragona també s'ha deixat notar el mestral fort que ha superat els 85km/h en molts indrets i ha arribat a superar els 100km/h als indrets típicament més ventats del Tarragonès , Baix Camp , Baix Ebre i Montsià . Destaca el cim del Caro amb 160km/h. La Maregassa també ha estat notícia a tota la Costa Brava.

Fotografia d'en Jordi Oriol a Palamós:




La nevada al Pirineu ha deixat entre 70-80cm a les parts altes més arrecerades del fort torb , i entre 20 i 30cm a les parts baixes . La nevada ha arribat amb abundància a indrets com Vielha , La seu d'Urgell, Sort , Puigcedà ,Andorra la Vella, La Cerdanya , entre d'altres. El vent als cims més alts ha arribar a superar els 150km/h tant al Pirineu lleidatà com gironí . Pel Pirineu , sens dubte que aquesta entrada freda tardana ha sigut una bona notícia sobretot pel que fa a reserves d'aigua les quals estan seriosament minvades des de fa molts mesos.

Nuvolositat de retenció productora de nevades al Pirineu dia 5 Març-MODIS:


Imatge de satèl·lit en canal visible acolorit. Pirineus nevats - *Eumetsat i SMC



2 Comments:

At 5:48 a. m., Anonymous Anónimo said...

...please where can I buy a unicorn?

 
At 2:57 a. m., Anonymous Anónimo said...

...please where can I buy a unicorn?

 

Publicar un comentario

<< Home