Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

lunes, marzo 03, 2008

Potent entrada freda entre el 3 i 6 de Març

Arriba el cru hivern enmig d'una primavera avançada


Pensavem que l'hivern ja era a dormir , doncs no! de cap manera! El Març marçot ja ho té això i en qualsevol moment et fa aparèixer una fredorada de les bones.

Després d'un hivern suau ,precedit per una tardor molt freda ,sembla que posarem l'altra troç de pa per completar l'entrepà hivernal.

Es preveu segons tots els models , amb absoluta unanimitat, l'entrada freda més potent de tot l'hivern. Tindrà tots els ingredients d'una entrada freda de debò: tempestes , calamarçades , neu , vent molt fort, glaçades, torb ,temporal de mar ....

Ja des d'aquesta matinada de dimarts sovintejaran les tempestes entre la Selva i el Maresme sud , coincidint amb la primera glopada freda , demà dimarts al migdia s'iniciarà la segona glopada freda molt més contundent i intensa , que ens portarà una llengua freda a 500hPa de -38ºC a la vertical de Catalunya . A menys alçada , concretament a 850hPa la llengua freda semi-polar ens farà entrar els -8ºC a 850hPa a tot Catalunya i els -10ºC a 850hPa al Pirineu i NE.

Això suposa una baixada de 10-15ºC respecte a les temperatures d'aquest cap de setmana i de més de 20ºC a zones altes del Pirineu.

La ventada violenta apareixerà a l'Empordà a partir de demà a migdia amb intensitats màximes de més de 170km/h al Nord del Cap de Creus i de 130km/h al nord del Cap de Begur . Igualment al cims del Pirineu es poden superar els 140km/h. Entre les terres de l'Ebre i el Baix Penedés també podem tenir ratxes de més de 130km/h i a la catalunya central i Barcelonès de més de 80km/h.

La nevada al pirineu serà intensa o molt intensa a la cara nord i saltarà a partir de dimarts a la tarda a tota la Cara sud , podent arribar la rufa fins a la plana d'Osona i Interior de Girona.

Epsgrama de temperatures a 850hPa (GFS)



Epsgrama de temperatures a 850hPa i precipitació per la Zona Pirinenca (Cara Nord)(GFS)



Velocitat i direcció del Vent previst per Dimecres