Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

lunes, abril 07, 2008

Que vénen els ábregos!!!

Un temporal intens del sud-oest arriba avui dilluns a la Península ,per quedar-s'hi fins divendres.

El xoc d'una massa d'aire molt fred polar (ahir nevava a Londres) i una de temperada i humida atlàntica ha començat a preparar un còctel explosiu per a bona part del S i SW peninsular.

I*matge :Airmass-EUMETSAT

Aquest xoc de masses tan contundent ha propiciat avui mateix la primera ciclogènesi al oEst de la Península , que a aquestes hores de la nit , ja ha entrar per Portugal . Durant la tarda d'avui ja han sovintejat les tempestes al centre i Nord de Portugal , a Extremadura , a Castella la Manxa i a Madrid. Han estat tempestes intenses que encara continuen actives i que han deixat intensitats de precipitació molt elevades ,pedra i calamarça.

*matge: E-View-EUMETSAT

Però el més fort encara està per arribar i la "palma" se l'emportarà el sud d'Andalusia . Entre demà al migdia i dimecres es preveu la formació d'un front convectiu estacionari entre Cadis , Sevilla , i Màlaga que pot deixar quantitats de precipitació molt significatives i persistents , que poden oscil·lar entre els 150 i 300mm en 36-42h. Aquestes quantitats es poden veure duplicades entorn als sistemes muntanyosos que actuïn com a palanca , per exemple Grazalema.

*Epsgrama GFS -Zona Cadis -Serres interior de l'estrer de Gibraltar.

La AEMET ja ha emès numerosos avisos sobre la situació meteorològica de risc que es presenta en aquella zona. També hi ha avisos per vents intensos del SW a moltes zones del centre i sud peninsular.

Estarem atents per seguir aquest temporal que dijous es generalitzarà a més indrets de la península i que potser ens porta pluja a Catalunya a finals de setmana .