Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

domingo, abril 13, 2008

La Pluja arriba al Pirineu , Pre-pirineu i Catalunya central.

La Setmana del 7 al 11 d'Abril hem tingut una situació de pluges del S-SW molt favorable per a la cara sud del Pirineu i Pre-Pirineu. Successives borrasques han creuat la Península Ibèrica entrant per Portugal i sortint d'Espanya pel Pirineu.

En general ha sigut una pluja constant i ben caiguda , però que tant el dilluns com el dijous es va combinar amb alguna tempesta moderada a intensa al Pre-Pirineu , Terres de Ponent i Plana de Vic.

Aquesta circulació atmosfèrica del SW és la que sol aportar més aigua a la casa sud del Pirineu Occidental i central ja que hi actua com a barrera i com a efecte palanca per a pluges abundants , així ho demostres registres de precipitació com aquests , enregistrats entre el dia 7 i 12 d'Abril :

Port del Compte (SMC) : 120mm
Barruera:107mm
Salòria: 105
Organyà:93mm
Port del Compte(Meteoclimatic):83mm
Sant Romà d'Abella:80mm
Sant Martí de Canals:77mm
Montsec:77mm
La Pobla de Segur:76mm
Pont de Suert:60mm

Ja a finals del setmana , el dijous i divendres , les pluges van afectar a més comarques de la Catalunya central , Plana de Vic , Pirineu i Pre-pirineu Oriental,Comarques de Girona, Vallès i costa central .

Aquestes precipitacions van ser generalment de caire tempestuós , dijous a la tarda les tempestes van ser de forta a molt forta intensitat i es van desplaçar des de les Comarques de Lleida fins a l'Empordà . Localment van anar acompanyades de calamarsa i ventades fortes i sobtades.Deixaren acumulacions d'entre 15 i 25mm al Pallars, Berguedà , Osona ,Solsonès i Ripollès.

*Meteosat canal visible 10-4-2007

*Imatges Radar SMC 10-4-2007

Divendres les pluges van reaparèixer des de mig matí i al migdia es van estendre de nord cap a sud afectant primer a comarques com el Berguedà , posteriorment al Bages i Osona i a ultimes hores de la tarda a l'Anoia , Baix Llobregat i Vallesos . Durant la nit van arribar a la costa.

Destaquen registres com :

Sant Salvador de Guardiola: 31mm
Castellnou de Bages:29mm
Moià:28mm
Piera:27mm
Òdena:27mm
Hostalets de Pierola:26mm
Muntanyola:25mm
Viladrau:25mm
Santa Eulàlia de Riuprimer:23mm
Roda de Ter:20mm
Santpedor:20mm
La Granada:20mm
Fals:18mm
Vilafranca del Penedès:18mm

*Imatges radar SMC 11-4-2008

Aquestes pluges sens dubte han beneficiat als boscos , als sembrats i altres conreus de secà i lògicament als embassaments situats als cursos dels rius que davallen de les zones més beneficiades . S'Observa clarament que s'ha frenat la tendència a la baixa de les reserves hídriques als embassaments , i també es clara la recuperació en alguns embassaments del curs de la conca del Segre , com per exemple Oliana.

*Gràfica del volum d'aigua emmagatzemat a Oliana en el últims 5 dies (%) ; Confederación Hidrográfica del Ebro

Les Conques internes s'ha frenat la baixada continuada però encara no es nota pas una recuperació de les reserves.

Més informació:

http://mediambient.gencat.net/aca/documents
/ca/embassaments/dades_embassaments_ca.pdf

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/

notainformativa11042008.pdf