Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

martes, marzo 21, 2006

Distribució de la precipitació al Barcelonès i voltants

El Barcelonès , comarca petita però molt heterògenia clamticament parlant , ja un dia vaig posar un escrit sobre la Illa de calor , avui toca fer-li un cop d'ull a la distribució de la pluviometria .

Separarem primer de tot dues parts , el Barcelonès Nord , i el Barcelonès sud

1- Barcelonès nord: Englobat dintre de l'influència de la Vall del Besòs , la part NE de Collserola , el Vallès Oriental Sud i el Maresme sud . Per tant serà vulnerable a les precipitacions que li vinguin dels Vallesos i del Maresme . en formen part , la part N-NE de Barcelona ,Nou Barris i Sant Andreu , Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma , Badalona nord , Montcada ....

Aquestes precipitacions solen ser de caràcter tempestuós i bastant importants , solen marcar el plus extra de precipitació en vers al Barcelonès sud . El Barcelonès nord , queda afectat per les situacions de "Rebuf " que es generen allà mateix o baixen des del Maresme , i per les tempestes que es generen a la depressió pre-litoral i avançen fins traspassar la serra litoral , aquestes tempestes són més típiques de situacions de finals d'estiu .

A part d'això , les situacions de SE-ESE solen deixar bastanta aigua , degut a que topen perpendicularment amb la Serrelada de Marina , són precipitacions de ruixats molt forts o tempestes que entren desde el mar en situacions de forta inestablitat a la tardor .

En aquesta àrea la precipitació mitjana anual molt sovint passa dels 620-650mm

2- Barcelonès central i sud :

El Barcelonès central i zona del vessant sud de collserola , es troben en una mitjana anual de uns 600mm justos , aquesta zona és menys afectada per les situacions de "Rebuf" però molts cops es afectada de ple per tempestes que baixen del Vallès occidental , i per precipitacions associades a temporals de E-SE (Llevant-Xaloc)

Al estar entre mig de la zona del Besòs i del Llobregat , indirectament pot veure's afectada per precipitacions i situacions procedents de ambdues bandes , això si basant més debilitades .

3-Zona limítrofe amb el Baix Llobregat , aquesta zonaés per naturalesa mes "seca" que el pla central del Barcelonès i Barcelonès Nord . aquesta regió compren per exemple Sants , Les Corts, Montjüic , Zona Franca , L'Hospitalet , Sant Just , Cornellà ......

La mitjana anual d'aquesta zona diriem que ronda els 575-600mm . Les situacions de plujes que venen del mar , són les més favorables , aqui també hi toquen les tempestes que s'escolen per la Vall del Llobregat o es creen al Delta de Llobregat i avançen de S a N.

Algun indret de laMuntanya de Montjuïc té una pluviometria un xic més elevada arribant als 600mm anuals.

Mapa d'entrada de precipitacions al Barcelonès:



















Pluviometria al Barcelonès: