Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

miércoles, marzo 08, 2006

Rebuf, que és això?

Rebuf,Vet aqui una parauleta d'aquelles quasi úniques en la méteo Peninsular i Catalana.

Definició: Efecte produït en girar els vent a NE-SE en situacions de tramuntana i mestral al sud de la Costa Brava, costa del Maresme,la costa central i Nord de la Daurada . degut a la presència de una *mesobaixa a sotavent del Pirineu axial.

(*,efecte a nivell mesoescalar en ascendir els vents del N-NW al topar en el pirineu per tornar a baixar lluny de la inflència del pirineu ,però en sentit oposat ,és a dir en sentit de mar cap a terra)

Localització:

a) En situacions de N-NW , de vent moderat , i normalment bastant inestables la zona afectada es mostra de la forma més àmplia . Ens movem entre Blanes/Costa Brava Sud i Nord de Tarragona.En aquests casos la situació isobàrica mostra com les isòbares estàn més separades i inclús amb un cert viratge a NE-E.En superfície tenim vents del SE-E generalment.

b)En situacions de Tramuntana i mestral molt intensos, normalment en època invernal just despres del pas del front quan entra decididament el vent als dos extrems(ratxes de +100km/h) junt la descarrega d'aire fred post-frontal . En aquest cas queda circumscrit desde el centre del Baux Llobregat fins el N del Maresme.

Sempre hi ha precipitació?

no!!! ... per que hi hagi precipitació s'han de combinar molts matissos en superfície i en altura

1-Aire fred a les capes altres , sempre relatiu a la estació del any
2-Humitat suficient tant en altura(700hPa) com en superfície aquesta quasi sempre hi és.
3-Vent en altura no exageradament extremat
4-Descàrrega freda-Post Frontal , mes evident a l'Hivern
5-Flux maritim en Superfície(Propi Rebuf)
6-cizalladura entre capes(vents creuats)
7-LI index i Cape adequats.

Amb aquest aspectes ja es veu que és un efecte molt delicat .

Variants :

Normalment , la majoria de Rebufs són sense precipitació o molt minsa , només en les situacions adequades és manifesta.En aquests casos l'efecte més visible són els núvols baixos , el vent de llevant en superfície , i l'elevada humitat ambiental.

per exemple això passa quant l'humitat a 700hPa és insuficient , el nuvol creix fins a un tope , després es para i queda en forma de núvol baix