Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

miércoles, abril 23, 2008

Episodi de pluges i tempestes del 17 al 23 d'Abril

La pluja arriba amb abundància al Pirineu , Pre-Pirineu i Catalunya central.


Aquestes últims dies , entre el 17 i 22 d'Abril hem tingut un bon ventall de fenòmens meteorològics ben interessants a tot Catalunya . Tempestes , calamarsades , pedregades , esclafits , fortes ventades , nevades importants al Pirineu ,celatges caòtics i sobretot molta variabilitat en 24h. Les tempestes eren violentes però passaven a alta velocitat ,amb fúria, escombrant el territori de SW-W a E-NE. També destacables les baixes pressions de tots aquests dies ,amb borrasques que ens han creuat literalment per sobre la pressió ha oscil·lat entre els 1004hPa i 990hPa.

-Comencem parlant del dia 17 d'Abril . Durant la jornada ens van creuar de oest a est fins a tres línies de tempestes ben potents durant la tarda i un front de moderada activitat durant el matí. El pas d'una pertorbació ben bé pel damunt amb un solc d'aire fred destacable a 500hPa (-27ºC)va fer augmentar la convectivitat a partir de migdia . El vent moderat del sud , amb força humitat va alimentar les nuvolades que es reforçaven sobre el pre-litoral , es transformaven en autèntiques tempestes amb vent ratxejat ,intensitats de pluja elevades i abundant calamarsa.


*Meteosat Vapor d'aigua SMC 17-4-2008 12:00 UTC.

La primera tempesta va escombrar el Pre-Litoral i va arribar amb força a la costa cap a les 12:30 del migdia .Aquesta tempesta deixà entre 10 i 15mm al Baix Llobregat , Vallès ,Barcelonès i Maresme.

*Radar SMC 17-4-2008 10:12 UTC

La segona tempesta es va formar entre l'Alt Penedès,Alt Camp i l'Anoia. A les 15:00 arribava al Vallès i Baix Llobregat amb forta intensitat i acompanyada de calamarsa ,però encara es va reactivar més al creuar la serra litoral i arribar al Barcelonès nord i Maresme, justament fou aquí on va deixar una calamarsada impressionant que va cobrir el sòl de blanc a pobles com Montgat , destaquen els 26mm de Premià i Masnou,els 25mm de Cerdanyola del Vallès ,els 22mm de Sant Andreu de Llavaneres i els 19mm de Mataró.



* Radar SMC 17-4-2008 13:24 UTC

*Calamarsada a la B-20 a l'altura de Montgat

Aquesta mateixa tempesta es va anar desplaçant també cap al NE arribant a Osona ,comarques de Girona i Alt i Baix Empordà on també va ploure amb forta intensitat i va deixar calamarsa en alguns indrets.

Finalment una tercera tempesta va tornar a escombrar el Baix Llobregat , Vallès i Barcelonès cap a les 17:30 de la tarda . Aquesta tempesta es va mostrar violenta al Baix Llobregat on va deixar una pedregada considerable i al sud del Barcelonès. Aquesta tempesta va passar amb celeritat deixant un celatge espectacular , amb una evident rotació del sistema tempestuós . Es van observar tubes i caps de fibló a Cerdanyola i Sant Adrià de Besòs.


*Radar SMC 17-4-2008 15:36 UTC.


*Nuvolades d'aquesta tempesta vistes des de Cerdanyola del Vallès , foto: Victor Cano

-Seguim amb la següent pertorbació que ens va creuar el dia 18 d'Abril. En aquesta ocasió va començar a ploure amb intensitat a la cara sud del Pirineu i Pre-Pirineu , destaquen els 60mm del Port del Compte i els 40mm de Barruera. Al migdia la borrasca s'ens tirava al damunt i les dèbils precipitacions frontals es convertien en una línia de tempestes que s'inicia a les comarques tarragonines.Aquesta línia tempestuosa corresponent al pas del front fred es va desplaçar de SW cap a NE , així primerament va afecta el interior de Tarragona , després el Pre-litoral central i Catalunya Central i després les comarques gironines on va arribar a partir de les 16h .Aquesta línia de tempestes portava associats esclafits (vents forts descendents) que van arribar a 125km/h a l'Estartit-Rocamaura i van tombar diversos arbres a la comarca de La Selva. d'Aquesta jornada també destaquem els més de 20mm recollits a les comarques del Berguedà i Ripollès.

*Meteosat RGB i Visible 18-4-2008 ,borrasca cantàbrica i front associat.

* Imatges radar SMC diverses ,del dia 18-4-2008

- Després de la pausa del dia 19 , el dia 20 ens va passar la última borrasca de la setmana per sobre .La situació també va ser bastant semblant a la dels anteriors dies , però aquesta vegada amb una important diferència , la regada a tota la Catalunya interior va ser molt i molt important. El Pla de Lleida , l'Urgell , el Pla d'Urgell , les Garrigues , La Segarra, La Noguera , el Solsonès entre d'altres van arreplegar entre 30 i 60mm , de fet va ser la ploguda més important des de fa més de 6 mesos o inclús des de fa més d'un any, i aquest fet és una excel·lent notícia per la vegetació i els conreus. També la zona del Pre-Pirineu i Pirineu occidental va rebre molta aigua,entre 25 i 60mm, el Pirineu Oriental aquest cop també va mullar , recollint-se 25mma Queralbs o 37mm a Núria.


*Ploguda a la zona de La Segarra (Guissona) , 20-4-2008

Durant el migdia i primeres hores de la tarda una nova línia de tempestes va progressar de SW cap a NE afectant ,afortunadament,aquesta vegada a les terres de l'Ebre i comarques de Tarragona arribant fins l'Anoia , el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Destaquen els 35mm de Prades i Òdena, els 34mm de Blancafort , els 26mm de Falset i el Pla de Santa Maria i els 23mm de Vila-Rodona.

*Imatges radar SMC 20-4-2008 ,línia de tempestes a comarques de Tarragona.

- Finalment entre els dies 21 i 23 d'Abril hem tingut ruixats de tarda moderats. Els dies 21 i 22 les comarques més beneficiades van ser les del nord-est recollint-se més de 15mm a zones del Baix Empordà , Gironès ,la Selva ,Garrotxa i Pla de l'Estanty.

El dia 23 d'Abril , Sant Jordi , vam tenir tempestes centralitzades a la zona del Pirineu i pre-Pirineu occidental i central . Aquestes tempestes van ser localment intenses a mitja tarda a la zona del Pre-Pirineu occidental ,Pirineu i Pre-Pirineu Central i comarques com el Solsonès , Berguedà , Alt Urgell , Osona i Bages.


*Imatges radar SMC 23-4-2008 ,tempestes progressant de NW cap a SE.


-Com a conclusions complementàries d'aquest profitós episodi destacarem la important nevada de la zona del Pirineu Occidental amb la nevada més important de tot l'hivern . Aquest mesos de Març i Abril s'ha anat acumulant un gruix destacable de neu que arriba a més de 2,7m a la zona de Boí i de més de 2m a moltes zones per sobre dels 2000m del Pirineu Occidental . Això suposa una bona reserva d'aigua per la conca del Segre.



* Cim del Pic de l'Orri 21-4-2008, foto: Andreu Martín.


La ploguda continuada a zones com el Port del Compte o Barruera d'aquests dos episodis del mes d'abril ha fet acumular quantitats per sobre de 220mm en aquest dos observatoris ,així com també més de 150mm en altres punts del Pirineu i Pre-Pirineu Occidental.Si mirem gràfiques de l'evolució de embassaments de la conca del Segre com per exemple Oliana , veurem que la pujada de cabal durant aquest més ha sigut espectacular i s'ha passat d'un 48% a un 75% en 15 dies.




*Riu Segre al seu pas per Arfa ,foto: Andreu Martín

1 Comments:

At 10:09 a. m., Anonymous Anónimo said...

La foto de la autopista aun es Badalona, aunque ya tocando a Montgat y es que en la parte alta de Badalona también pegó con ganas el granizo... de hecho a mi me rompió el pluviómetro de la Oregon ;)

Roberto.

 

Publicar un comentario

<< Home