Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

miércoles, abril 23, 2008

Episodi de pluges i tempestes del 17 al 23 d'Abril

La pluja arriba amb abundància al Pirineu , Pre-Pirineu i Catalunya central.


Aquestes últims dies , entre el 17 i 22 d'Abril hem tingut un bon ventall de fenòmens meteorològics ben interessants a tot Catalunya . Tempestes , calamarsades , pedregades , esclafits , fortes ventades , nevades importants al Pirineu ,celatges caòtics i sobretot molta variabilitat en 24h. Les tempestes eren violentes però passaven a alta velocitat ,amb fúria, escombrant el territori de SW-W a E-NE. També destacables les baixes pressions de tots aquests dies ,amb borrasques que ens han creuat literalment per sobre la pressió ha oscil·lat entre els 1004hPa i 990hPa.

-Comencem parlant del dia 17 d'Abril . Durant la jornada ens van creuar de oest a est fins a tres línies de tempestes ben potents durant la tarda i un front de moderada activitat durant el matí. El pas d'una pertorbació ben bé pel damunt amb un solc d'aire fred destacable a 500hPa (-27ºC)va fer augmentar la convectivitat a partir de migdia . El vent moderat del sud , amb força humitat va alimentar les nuvolades que es reforçaven sobre el pre-litoral , es transformaven en autèntiques tempestes amb vent ratxejat ,intensitats de pluja elevades i abundant calamarsa.


*Meteosat Vapor d'aigua SMC 17-4-2008 12:00 UTC.

La primera tempesta va escombrar el Pre-Litoral i va arribar amb força a la costa cap a les 12:30 del migdia .Aquesta tempesta deixà entre 10 i 15mm al Baix Llobregat , Vallès ,Barcelonès i Maresme.

*Radar SMC 17-4-2008 10:12 UTC

La segona tempesta es va formar entre l'Alt Penedès,Alt Camp i l'Anoia. A les 15:00 arribava al Vallès i Baix Llobregat amb forta intensitat i acompanyada de calamarsa ,però encara es va reactivar més al creuar la serra litoral i arribar al Barcelonès nord i Maresme, justament fou aquí on va deixar una calamarsada impressionant que va cobrir el sòl de blanc a pobles com Montgat , destaquen els 26mm de Premià i Masnou,els 25mm de Cerdanyola del Vallès ,els 22mm de Sant Andreu de Llavaneres i els 19mm de Mataró.



* Radar SMC 17-4-2008 13:24 UTC

*Calamarsada a la B-20 a l'altura de Montgat

Aquesta mateixa tempesta es va anar desplaçant també cap al NE arribant a Osona ,comarques de Girona i Alt i Baix Empordà on també va ploure amb forta intensitat i va deixar calamarsa en alguns indrets.

Finalment una tercera tempesta va tornar a escombrar el Baix Llobregat , Vallès i Barcelonès cap a les 17:30 de la tarda . Aquesta tempesta es va mostrar violenta al Baix Llobregat on va deixar una pedregada considerable i al sud del Barcelonès. Aquesta tempesta va passar amb celeritat deixant un celatge espectacular , amb una evident rotació del sistema tempestuós . Es van observar tubes i caps de fibló a Cerdanyola i Sant Adrià de Besòs.


*Radar SMC 17-4-2008 15:36 UTC.


*Nuvolades d'aquesta tempesta vistes des de Cerdanyola del Vallès , foto: Victor Cano

-Seguim amb la següent pertorbació que ens va creuar el dia 18 d'Abril. En aquesta ocasió va començar a ploure amb intensitat a la cara sud del Pirineu i Pre-Pirineu , destaquen els 60mm del Port del Compte i els 40mm de Barruera. Al migdia la borrasca s'ens tirava al damunt i les dèbils precipitacions frontals es convertien en una línia de tempestes que s'inicia a les comarques tarragonines.Aquesta línia tempestuosa corresponent al pas del front fred es va desplaçar de SW cap a NE , així primerament va afecta el interior de Tarragona , després el Pre-litoral central i Catalunya Central i després les comarques gironines on va arribar a partir de les 16h .Aquesta línia de tempestes portava associats esclafits (vents forts descendents) que van arribar a 125km/h a l'Estartit-Rocamaura i van tombar diversos arbres a la comarca de La Selva. d'Aquesta jornada també destaquem els més de 20mm recollits a les comarques del Berguedà i Ripollès.

*Meteosat RGB i Visible 18-4-2008 ,borrasca cantàbrica i front associat.

* Imatges radar SMC diverses ,del dia 18-4-2008

- Després de la pausa del dia 19 , el dia 20 ens va passar la última borrasca de la setmana per sobre .La situació també va ser bastant semblant a la dels anteriors dies , però aquesta vegada amb una important diferència , la regada a tota la Catalunya interior va ser molt i molt important. El Pla de Lleida , l'Urgell , el Pla d'Urgell , les Garrigues , La Segarra, La Noguera , el Solsonès entre d'altres van arreplegar entre 30 i 60mm , de fet va ser la ploguda més important des de fa més de 6 mesos o inclús des de fa més d'un any, i aquest fet és una excel·lent notícia per la vegetació i els conreus. També la zona del Pre-Pirineu i Pirineu occidental va rebre molta aigua,entre 25 i 60mm, el Pirineu Oriental aquest cop també va mullar , recollint-se 25mma Queralbs o 37mm a Núria.


*Ploguda a la zona de La Segarra (Guissona) , 20-4-2008

Durant el migdia i primeres hores de la tarda una nova línia de tempestes va progressar de SW cap a NE afectant ,afortunadament,aquesta vegada a les terres de l'Ebre i comarques de Tarragona arribant fins l'Anoia , el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Destaquen els 35mm de Prades i Òdena, els 34mm de Blancafort , els 26mm de Falset i el Pla de Santa Maria i els 23mm de Vila-Rodona.

*Imatges radar SMC 20-4-2008 ,línia de tempestes a comarques de Tarragona.

- Finalment entre els dies 21 i 23 d'Abril hem tingut ruixats de tarda moderats. Els dies 21 i 22 les comarques més beneficiades van ser les del nord-est recollint-se més de 15mm a zones del Baix Empordà , Gironès ,la Selva ,Garrotxa i Pla de l'Estanty.

El dia 23 d'Abril , Sant Jordi , vam tenir tempestes centralitzades a la zona del Pirineu i pre-Pirineu occidental i central . Aquestes tempestes van ser localment intenses a mitja tarda a la zona del Pre-Pirineu occidental ,Pirineu i Pre-Pirineu Central i comarques com el Solsonès , Berguedà , Alt Urgell , Osona i Bages.


*Imatges radar SMC 23-4-2008 ,tempestes progressant de NW cap a SE.


-Com a conclusions complementàries d'aquest profitós episodi destacarem la important nevada de la zona del Pirineu Occidental amb la nevada més important de tot l'hivern . Aquest mesos de Març i Abril s'ha anat acumulant un gruix destacable de neu que arriba a més de 2,7m a la zona de Boí i de més de 2m a moltes zones per sobre dels 2000m del Pirineu Occidental . Això suposa una bona reserva d'aigua per la conca del Segre.



* Cim del Pic de l'Orri 21-4-2008, foto: Andreu Martín.


La ploguda continuada a zones com el Port del Compte o Barruera d'aquests dos episodis del mes d'abril ha fet acumular quantitats per sobre de 220mm en aquest dos observatoris ,així com també més de 150mm en altres punts del Pirineu i Pre-Pirineu Occidental.Si mirem gràfiques de l'evolució de embassaments de la conca del Segre com per exemple Oliana , veurem que la pujada de cabal durant aquest més ha sigut espectacular i s'ha passat d'un 48% a un 75% en 15 dies.




*Riu Segre al seu pas per Arfa ,foto: Andreu Martín

martes, abril 15, 2008

Tempestes de tarda molt intenses al Baix Empordà i La Selva (14-4-2008)

Aiguats i calamarsades afecten el Baix Empordà i La Selva


Durant el migdia i tarda del dia 14 d'Abril es van produir tempestes intenses al Baix Empordà i La Selva que ens molts casos van anar acompanyades de calamarsa. A partir de mitja tarda van baixar cap al sud i van arribar també al Maresme i Vallès Oriental.

En altura teníem aire fred suficient,-27ºC a 550hPa, per fer créixer bones tempestes on la humitat a diferents nivells i el vent ho permetessin.Entre la tramuntana que quedava al nord del Cap de Creus i el mestral de les terres de l'Ebre ,quedava una franja de territori entre el sud de l'Alt Empordà i el Maresme , on les condicions eren idònies per l'inestabilitat i la formació de tempestes.


*Humitat a la capa 500-100hPa (%) -Model MASS

Ja a partir de les 13:00 descarregaven els primers ruixats al Alt i Baix Empordà , cap a les dues ja mostraven certa intensitat , i cap a les tres descarregaven amb molta força al voltant de la zona de Llagostera,Calonge,Castell d'Aro i Palamós. Deixaven abundant calamarsa a llagostera i Calonge on en pocs minuts el terra va quedar ben blanc. A Llagostera es van superar els 80mm , a Castell d'Aro van arribar als 55mm i a Calonge als 36mm .


*Imatge radar SMC ,15:24 ,14-4-2008


Entre les 17 h i les 19 h les tempestes es van traslladar a La Selva marítima ,descarregant amb molta força a Tossa de Mar on es van recollir 35mm i la platja va quedar emblanquinada de calamarsa. Independentment també en aquest període de temps creixia un altre nucli de Precipitació al Vallès entre Llinars i Cardedeu , el qual es va desplaçar cap a Mataró i Llavaneres , deixant entre 5 i 8mm.



*Imatge radar SMC, 17:48 , 14-4-2008



*Webcam Tossa de Mar 14-4-2008

*Platja de Tossa de Mar ,foto: Fran Hervías.

I Per acabar dues fotografies de la tempesta vista des de Barcelona


*Fotos: Sergi Corral Buela

domingo, abril 13, 2008

La Pluja arriba al Pirineu , Pre-pirineu i Catalunya central.

La Setmana del 7 al 11 d'Abril hem tingut una situació de pluges del S-SW molt favorable per a la cara sud del Pirineu i Pre-Pirineu. Successives borrasques han creuat la Península Ibèrica entrant per Portugal i sortint d'Espanya pel Pirineu.

En general ha sigut una pluja constant i ben caiguda , però que tant el dilluns com el dijous es va combinar amb alguna tempesta moderada a intensa al Pre-Pirineu , Terres de Ponent i Plana de Vic.

Aquesta circulació atmosfèrica del SW és la que sol aportar més aigua a la casa sud del Pirineu Occidental i central ja que hi actua com a barrera i com a efecte palanca per a pluges abundants , així ho demostres registres de precipitació com aquests , enregistrats entre el dia 7 i 12 d'Abril :

Port del Compte (SMC) : 120mm
Barruera:107mm
Salòria: 105
Organyà:93mm
Port del Compte(Meteoclimatic):83mm
Sant Romà d'Abella:80mm
Sant Martí de Canals:77mm
Montsec:77mm
La Pobla de Segur:76mm
Pont de Suert:60mm

Ja a finals del setmana , el dijous i divendres , les pluges van afectar a més comarques de la Catalunya central , Plana de Vic , Pirineu i Pre-pirineu Oriental,Comarques de Girona, Vallès i costa central .

Aquestes precipitacions van ser generalment de caire tempestuós , dijous a la tarda les tempestes van ser de forta a molt forta intensitat i es van desplaçar des de les Comarques de Lleida fins a l'Empordà . Localment van anar acompanyades de calamarsa i ventades fortes i sobtades.Deixaren acumulacions d'entre 15 i 25mm al Pallars, Berguedà , Osona ,Solsonès i Ripollès.

*Meteosat canal visible 10-4-2007

*Imatges Radar SMC 10-4-2007

Divendres les pluges van reaparèixer des de mig matí i al migdia es van estendre de nord cap a sud afectant primer a comarques com el Berguedà , posteriorment al Bages i Osona i a ultimes hores de la tarda a l'Anoia , Baix Llobregat i Vallesos . Durant la nit van arribar a la costa.

Destaquen registres com :

Sant Salvador de Guardiola: 31mm
Castellnou de Bages:29mm
Moià:28mm
Piera:27mm
Òdena:27mm
Hostalets de Pierola:26mm
Muntanyola:25mm
Viladrau:25mm
Santa Eulàlia de Riuprimer:23mm
Roda de Ter:20mm
Santpedor:20mm
La Granada:20mm
Fals:18mm
Vilafranca del Penedès:18mm

*Imatges radar SMC 11-4-2008

Aquestes pluges sens dubte han beneficiat als boscos , als sembrats i altres conreus de secà i lògicament als embassaments situats als cursos dels rius que davallen de les zones més beneficiades . S'Observa clarament que s'ha frenat la tendència a la baixa de les reserves hídriques als embassaments , i també es clara la recuperació en alguns embassaments del curs de la conca del Segre , com per exemple Oliana.

*Gràfica del volum d'aigua emmagatzemat a Oliana en el últims 5 dies (%) ; Confederación Hidrográfica del Ebro

Les Conques internes s'ha frenat la baixada continuada però encara no es nota pas una recuperació de les reserves.

Més informació:

http://mediambient.gencat.net/aca/documents
/ca/embassaments/dades_embassaments_ca.pdf

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/

notainformativa11042008.pdf

viernes, abril 11, 2008

Balanç del temporal de pluja a Andalusia , Extremadura i Centre peninsular.

Temporal de pluges a Andalusia, Extremadura i centre peninsular


Avui podem ja donar per acabat el intens temporal de pluja que ha patit el sud-oest i centre peninsular durant aquests quatre dies. Les successives pertorbacions que han anat creuat la península han deixat precipitacions fortes i persistents a Andalusia centre i Occidental , a Extremadura i al Sistema central .

Les precipitacions van començar dilluns i s'han allargat fins a ultimes hores de dijous ,destacant com a dies amb més precipitació el dimarts ,dimecres i dijous a Andalusia i Extremadura. El front de pluges que va entrar dimarts per Huelva s'ha mantingut quasi estacionari en aquesta zona basculant una mica cap al sud , però afectant de ple a tota la vall del Guadalquivir , i endinsant-se fins a Extremadura.

*Meteosat visible dia 8 d'Abril (SMC-EUMETSAT)

Els registres han arribat quasi fins als 200mm a Andalusia , destacant entre d'altres el òptim pluviomètric de la serra de Grazalema , Sevilla i Córdoba. A Andalusia les precipitacions han estat persistents d'hores i hores seguides de pluja , sense moltes tempestes ,però l'efecte orogràfic ha influït molt en aquests registres tan elevats.

*Radar Andalusia dia 8 d'Abril (AEMET)

A Extremadura els registres han sobrepassat fins i tot els 200mm i han arribat en casos excepcionals als 300mm a la zona de Gredos sur. Aquí a Extremadura si que hem tingut tempestes més violentes i fins i tot alguna línia de torbonada important.

*Meteosat canal visible dia 10 d'Abril (Sat 24.com)

A Portugal i Madeira també han tingut la seva ració de temps sever , tempestes , aiguats i fins i tot fenòmens tornàdics. La Tarda del dia 9 (Dimecres), un tornado va afectar la població de Alcanena (Portugal). A l'Illa de Madeira les intenses pluges de més de 180mm i el fort temporal de mar han sacsejat molt fort l'illa.


*Meteosat en canal visible dia 9 d'Abril (Eumetsat)

*Imatge de Radar portuguès dia 9 de Abril


*Tornado a Alcanena(Portugal) el dia 9 de Abril

A continuació us exposem un petit llistat de les precipitacions més destacades a la Península.

*Meteoclimatic i SAIH Tajo

300mm: Hornillo
300mm : Tornavacas
218mm a Madrigal de la Vera (4 dies)
188mm a Aldeanueva de la Vera (4 dies )
148mm Gerena(4 dies)
124mm Sevilla(4 dies)
123mm Tomares(4 dies)
122mm Cenicientos(4 dies)
115mm a Córdoba (4 dies)
115mm a Cercedilla (4 dies)
115mm a Tres Cantos(4dies)
104mm San Lorenzo Escorial(4 dies)
100 mm a Cabra(4 dies)
97mm Soto del Real (4 dies)
91mm Huelva(4 dies)

*Hidrosur ,SAIH Guadalquivir i meteored

Grazalema (Ca) 181'6 mm...
Retortillo (Se) 145'5...
Zahara (Ca) 143'0...
Jose Toran (Se) 138'3...
Puebla de Cazalla (Se) 134'8...
Moron (Se) 133'0...
Punte Nuevo (Co) 127'1...
Gergal (Se) 124'9...
Cala (Se) 123'9...
C. H. de Cala (Se) 123'8...
Bornos (Ca) 123'8...
Bembezar (Co) 123'7...
Huesna (Se) 119'1...
Guadanuño (Co) 118'5...
Vill. del Rio (Se) 117'8...
El Cuenco (Se) 117'3...
Sevilla Guadalquivir 113'8...
Breña (Co) 113'5...
Jerez Guadalete (Ca) 111'9...
Yeguas (Co) 110'6...
San Rafael de Navallana (Co) 109'4...
Sector B-XII (Se) 109'3...
Hornachuelos (Co) 108'4...
Peñaflor (Se) 107'7...
Derivacion Retortillo (Se) 106'9...
Aracena (Hu) 106'1...
Arcos de la Frontera (Ca) 104'7...
Minilla (Se) 104'6...
Zufre (Hu) 104'0...
El Arahal (Se) 104'0...
Torre del Aguila (Se) 104'0...
Carpio (Co) 103'8...
La Algaba (Se) 103'4...
Marmolejo (Ja) 103'3...
Fuente Palmera (Co) 102'0...
Santaella Cabra (Co) 100'8...
Alcala del Rio (Se) 100'7...
Pruna (Ca) 100'6...
Villafranca (Co) 100'4..

lunes, abril 07, 2008

Que vénen els ábregos!!!

Un temporal intens del sud-oest arriba avui dilluns a la Península ,per quedar-s'hi fins divendres.

El xoc d'una massa d'aire molt fred polar (ahir nevava a Londres) i una de temperada i humida atlàntica ha començat a preparar un còctel explosiu per a bona part del S i SW peninsular.

I*matge :Airmass-EUMETSAT

Aquest xoc de masses tan contundent ha propiciat avui mateix la primera ciclogènesi al oEst de la Península , que a aquestes hores de la nit , ja ha entrar per Portugal . Durant la tarda d'avui ja han sovintejat les tempestes al centre i Nord de Portugal , a Extremadura , a Castella la Manxa i a Madrid. Han estat tempestes intenses que encara continuen actives i que han deixat intensitats de precipitació molt elevades ,pedra i calamarça.

*matge: E-View-EUMETSAT

Però el més fort encara està per arribar i la "palma" se l'emportarà el sud d'Andalusia . Entre demà al migdia i dimecres es preveu la formació d'un front convectiu estacionari entre Cadis , Sevilla , i Màlaga que pot deixar quantitats de precipitació molt significatives i persistents , que poden oscil·lar entre els 150 i 300mm en 36-42h. Aquestes quantitats es poden veure duplicades entorn als sistemes muntanyosos que actuïn com a palanca , per exemple Grazalema.

*Epsgrama GFS -Zona Cadis -Serres interior de l'estrer de Gibraltar.

La AEMET ja ha emès numerosos avisos sobre la situació meteorològica de risc que es presenta en aquella zona. També hi ha avisos per vents intensos del SW a moltes zones del centre i sud peninsular.

Estarem atents per seguir aquest temporal que dijous es generalitzarà a més indrets de la península i que potser ens porta pluja a Catalunya a finals de setmana .






viernes, abril 04, 2008

Xerrada i presentació de la Revista La Nostra Méteo -Demà !!!



Bon migdia companys!

demà es un dia gran per un grup de 4 persones que van engegar un projecte de revista meteorològica digital , fa uns 9 mesos. La Revista La Nostra Méteo s'ha anat consolidant en el panorama de l'aficionat a la meteorologia i també del gremi professional, i arribats a aquest punt amb 4 números ja a la xarxa, volem fer una presentació oficial de la revista .

Amb aquest objectiu vam programar per al dia 5 d'Abril de 2008 , a les 17:30 una xerrada divulgativa i informativa sobre la revista i la meteorologia a Catalunya , a la Biblioteca de Can Fabra al districte de Sant Andreu de Barcelona. I demà és el dia!

Esteu tots convidats a la xerrada!

Una xerrada distesa ,per apendre i amb moltes sorpreses més!

Us hi esperem!

Sergi,Oriol,Marc i Bruna - Equip redactor de La Nostra Méteo.

www.lanostrameteo.com


martes, abril 01, 2008

Montseny nevat matí del 31-3-2008

Dues fotografies de la nevada al Montseny la matinada del dia 31 de Març , la qual va ser abundant per sobre de 1400m , fins a més de 20cm a les cotes més altes.

Així es veia el Montseny des de el Vallès.


Una panoràmica on veiem també el Matagalls