Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

domingo, mayo 25, 2008

Pel Maig cada dia un raig! , Inestabilitat perpètua.

Potser han sigut les pregàries a la Moreneta del conseller , potser el Chikilicuatre sonant cada minut per teles i ràdios o potser una merescuda llei de la compensació després de tants i tants mesos de sequera.

La inestabilitat durant aquest maig sembla el conte de mai acabar , dia rere dia pluges i ruixats a un punt o altre del país , dies més extenses i dies més localitzades . Llevantades, tempestes ,ruixats , línies de torbonada... un munt de fenòmens per gaudir de la meteorologia.

Un corrent en jet molt afeblit i àmpliament desviat cap al sud ha propiciat la successiva entrada d'embossaments d'aire fred i pertorbacions cap a la Península i Catalunya. Després de la gran llevantada de inicis de Maig no ha acabat de fer net, la setmana següent ens creuà un bon solc fred en alçada així que sempre s'ha mantingut suficient aire fred en alçada i humitat per fer créixer tempestes de tarda al Pirineu , interior i pre-litoral .

*Conjunt de imatges de Radar del SMC i meteosat dels dies 14,18,19 i 22 de Maig on es poden veure les tempestes i ruixats de tarda al interior i Pre-Pirineu .










Tot aquest panorama dona com a resultat que aquest mes de maig , s'hagin contabilitzat entre 12 i 20 dies de precipitació a tot el territori . En determinats indrets del sud i comarques tarragonines , de la costa central i del Pirineu s'hagin superat o s'acostin als 200mm mensuals i s'estiguin batent rècords de precipitació per a un mes de Maig.

També recordarem aquest maig perquè s'ha decidit a ploure amb intensitat just els 4 caps de setmana del mes , ja se sap , la méteo és imprevisible i traïdora .

I si crèieu que tot s'havia acabat..... doncs no! aquest cap de setmana del 24 i 25 de Maig tornem a tindre un episodi de pluges generalitzat, molt important a Catalunya,amb quantitats que van entre els 20 i 80mm . Al Pirineu les precipitacions acumulades durant l'ultima setmana superen en molts casos els 100mm i això ha suposat una crescuda molt important del Segre , Llobregat i Ter , que va ajudant a omplir els embassaments . La setmana que ve continuarà moguda i pel dimarts esperem una nova borrasca i una altre tanda de pluges generals i abundoses .

Visca la Primavera ! Visca el Maig de 2008!