Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

miércoles, mayo 28, 2008

ADÉU A LA SEQUERA! dos temporals seguits en una setmana allunyen el fantasma de la sequera i omplen embassaments.

d'Emergència nacional per la sequera , a activar el pla inuncat

El Maig ens continua obsequiant amb pluges i més pluges. Novament un nou cap de setmana amb un temporal de pluges general a Catalunya , de la costa al Pirineu ,el qual ha servit per allunyar el temut fantasma de la sequera , esperem que per molt de temps.

El cap de setmana del 24 i 25 de Maig l'encetàvem amb perspectives de pluges generals i quantioses , les previsions es van complir i ja el dissabte va ser molt mogut per el Pre-Litoral central , Pre-litoral sud , Catalunya Interior i Ponent.
De bon mati ens van despertar els trons a l'àrea metropolitana de Barcelona , amb una tempesta que va deixar entre 5 i 13mm .


*Imatge radar SMC 24-5-2008 , 7:00 UTC

Posteriorment i a partir de mig matí la convecció es feia molt potent a tot l'eix pre-litoral , de sud a nord i començaven a descarregar potents tempestes a la zona del Alt Camp , Conca de Barberà i Baix camp les quals deixaven entre 30 i 50mm en poc més de una hora . Posteriorment van aparèixer tempestes severes a la zona de l'Alt Penedès , Anoia i Bages amb aiguats molt importants de 30mm en 20 minuts i pedregades intenses.

*Imatge radar SMC 24-5-2008 , 10:36 UTC




*Imatges Meteosar canal visible i radar SCM , 11:00 UTC


Mentre aquestes tempestes viatjaven cap al nord-est afectant Osona , Ripollès , Garrotxa i Alt Empordà .... es preparava una situació explosiva per l'interior d'Aragó , que a mitja tarda arribava a les terres de ponent . Una tempesta impressionant , convertida en un Sistema Convectiu a Mesoescala es desplaçava de oest a est afectant Osca i entrant per la franja de ponent en forma de potent línia de turbonada , la qual deixava fortes ratxes de vent , aiguats i pedregades , el que diríem 100% severitat.


* Imatges meteosat canal visible,24-5-2008 , 19:15-20:00 UTC.



*Imatges radar SMC , 24-5-2008 , 18:18 UTC

Diumenge va seguir el panorama de pluges a Catalunya i aquest cop va afectar absolutament a tot el territori , des de la costa al Pirineu i de nord a sud .

Un front retrògrad va avançar de la mediterrània cap a la costa a primera hora del matí amb vents del SE marcats en superfície els quals van ajudar a reactivar les masses de precipitació. De bon matí ja tocaven costa i poc a poc es van anar endinsant cap a l'interior on van arribar cap a mig matí i migdia .


*Imatges meteosat canal visible , 25-5-2008 , 6:00 UTC i 12:00 UTC , EUMETSAT.

Aquest episodi del Diumenge deixà quantitats de 15 a 40mm al litoral central , de 10 a 30mm a les terres de l'Ebre , de 30 a 80mm al pre-litoral central i nord , i entre 50 i 95mm a zones del Pirineu i Pre-Pirineu occidental , central i Oriental. Per tan ja veiem que va ser una regada general i generosa .




*Imatges radar SMC matí de 25-5-2008

Les Abundants pluges del Pirineu van fer augmentar i molt el nivell del Segre i el seus afluents així com del Ter i dels seus afluents . El Pantà d'Oliana va pujar el Diumenge fins al 89% i es va decidir obrir comportes per passar part de l'aigua al pantà de Rialb.



*Fotografies del Riu Segre al seu pas per Arfa , dia 25 -5-2008 , fotos : Andreu Martin


* Fotografia del riu Freser al seu pas per Campdevànol ,foto : Jordi Bover



* Fotografia a la sortida del Embassament d'Oliana , obrint comportes , foto : Andreu Martin



Després de que finalitzés aquest episodi de diumenge els vents van girar al sud i ens va envair una nova massa d'aire provinent del nord d'Àfrica amb molta pols en suspensió , aquesta massa d'aire africana va durar fins ultima hora de dimarts . Dilluns arribà la calma general per unes hores , un respir meteorològic que va acabar al arribar la nit. Una extensa i
potent línia de tempestes s'organitzava al nord d'Àfrica alhora que anava avançant cap al nord . Ja cap a les 22 h arribava a les Illes Balears amb molta activitat elèctrica i amb intensitats de precipitació elevades junt amb pedregades locals.

*Radar AEmet , 26-5-2008 ,20:20 UTC

A partir de mitjanit aquestes tempestes van arribar a Catalunya , entrant per el Baix Empordà i Selva i afectant a aquestes dues comarques i l'Alt Empordà amb intensitats de precipitació elevades , calamarçades i pedregades importants -Pedra de la mida entre avellanes i ous- i també molt aparell elèctric . Les tempestes van anar en direcció sud-nord, van deixar entre 13 i 30mm i malauradament la pedra va afectar als cultius de fruiters de l'Alt i Baix Empordà.



*Imatge Meteosat en canal AIRMASS ,23:00 UTC 26-5-2008

* Radar SMC ,27-5-2008 , 22:18-22:54 UTC

l'Episodi també va afectar al Pirineu Oriental i central amb quantitats entre 20 i 50mm , però en aquest cas la pluja va caure de manera més pausada i beneficiosa.

En poc més d'una setmana el Pirineu i pre-Pirineu han rebut entre 90 i 160mm de precipitació,aquestes pluges tant abundants i continuades han provocat que el terreny estigui molt saturat d'aigua i per tant que bona part d'aquests litres hagin baixat valls avall, per tant el cabal dels rius ha continuat creixent ràpidament i tota aquesta aigua , especialment la recollida pel Ter i afluents ha anat a parar al pantà de Sau Susqueda , que en poc més d'un més ha doblat el seu volum d'aigua emmagatzemat passant del 25% al 55% .

Com a mostra , aquesta comparativa de fotografies del Pantà de Sau


Novembre 2007, Foto : Jordi Oriol



19 -Maig 2008, foto : Xavi Alujas



25 Maig 2088, Foto: Bruna Surinayach


26 -Maig 2008 , Foto: Bruna Surinyach


28-2008 Maig , Foto: Manel Dot



Com ja hem comentat la crescuda de tota la conca de l'Ebre també ha sigut molt important , el riu Ebre al seu pas per Tortosa ha arribar als 1900 metres cúbics/ segon. Aquesta crescuda en principi "controlada" es deguda a dos factors , l'important volum d'aigua arribat dels afluents de l'Ebre com el Cinca i Segre,l'arribada de tanta aigua a l'Ebre ha fet obrir comportes al Pantà de Riba Roja que estava quasi al màxim de la seva capacitat . Aquesta crescuda ha inundat terrenys al llindar del riu a poblacions com Miravet , on ha inundat zones de la part baixa del poble i molts camps de cultiu tant fruiters com olivars.


*Riu Ebre al pas per Tortosa , foto: Lluís Algueró

Més informació sobre l'estat dels embassaments i rius a :

* Conques internes : http://mediambient.gencat.net/aca/documents/ca/embassaments/dades_embassaments_ca.pdf

* Conca hidrogràfica de l'Ebre :

http://195.55.247.237/saihebro/index.php?url=/datos/mapas/tipoestacion:E