Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

miércoles, noviembre 28, 2007

Tardor extremadament seca a Catalunya .


Les dades de pluja parlen per si soles , en els tres mesos que portem de tardor ha plogut menys de la meitat del que seria normal en molts i molts observatoris .

Setembre i novembre ha plogut de forma minsa a la costa ,pre-litoral , interior tant al sud , al centre com al nord del País . Octubre va ser molt plujós a la Costa Central i pre-litoral , però també sec a la depressió central i Pirineu occidental .

Les Borrasques actives sembla que s'hagin oblidat de passar per casa nostre , la falca anticiclònica , en canvi, ben forta i propera amb un anticicló que sempre ha estat basculant entre el Nord de França , Gran Bretanya i Oest de la Península , ha afavorit la circulació seca de nord i nord-est .En canvi aquesta circulació ha afavorit molt les plujes intenses al País Valencià , Balears i sud peninsular ,les quals han patit temporals molt violents de pluja i vent.

La situació es preocupant al Pirineu on la sequera es remunta a l'any 2005 , així que portem més de 2 anys amb dèficit hídric a les conques pirinenques . Els embassaments s'en ressenteixen i es trobem molt per sota del nivell normal , inclús es parla de possibles restriccions d'aigua o posada en vigència de nivells d'alerta superior per part del departament de Medi Ambient . Per Exemple la conca de la Muga ja ha entrat en pla d'excepcionalitat hídrica 2 .

Algunes dades de la pluviometria d'aquests tres mesos:

Girona

12 mm setembre
43,7 mm octubre
3,4 mm novembre

Calonge

48.4 mm al setembre
47.0 mm a l'octubre
36.8 mm al novembre

Terrassa

Setembre: 7.6mm
Octubre: 96.4mm
Novembre: 1.6mm

Barcelona

Setembre: 6,5mm
Octubre:114,5mm
Novembre:1,0