Meteorologia pas a pas

Un Blog per l'aficionat la meteorologia , obert i participatiu . per apendre i disfrutar.

martes, mayo 13, 2008

Llevantada al Maig! Temporal d'aigua ,mar i vent.

La primera llevantada autèntica en 4 anys!

Per fi! El passat 8 de Maig una borrasca es decidia a pujar per la mediterrània rumb a terres catalanes, una dinàmica meteorològica que feia molt temps que no veiem. Aquesta pertorbació alimentada per una bossa freda en alçada i situada entre Castelló i les Balears es va profunditzar arribant als 1003hPa al seu nucli el día 10.El resultat de aquest joc atmosfèric va ser un veritable temporal d'aigua , vent i mala mar que va sacsejar amb força el litoral sud i centre del país.


* Mapa Pressió SFC i Tª,Geop 500hPa del model GFS , previst per el dia 10 a les 12UTC

*Meteosat canal visible dia 10 Maig ,12:30 UTC

Les precipitacions i el temporal van començar la matinada del dia 9 , i es van estendre durant tota la jornada.A partir de migdia van guanyar també intensitat i al final del dia es van acumular entre 30 i 70mm a moltes zones litorals i Pre-Litorals.

l'Estat del mar també es va remenar considerablement degut al llevant de ampli recorregut marítim. Les ones van arribar a màxima de 2,5m amb forta maror generalitzada. El vent de llevant també va anar guanyant intensitat i per la tarda va assolir cops de 60/70km/h.

*Meteosat canal visible 9 Maig , 12:00 UTC

*Radar AEMET 10 Maig 14:50 UTC

Però el plat fort va venir dissabte quan la borrasca es va situar més aprop alhora que es profunditzava i ens enviava bandes molt actives de precipitacions

*Meteosat canal visible , 10 Maig 6:45UTC

Pel matí les comarques més afectades pel temporal van ser les tarragonines , on els hi afectava de ple una massa de pluges activa que els hi entrava des del mar. Les precipitacions van ser de caràcter torrencial a les comarques del Priorat , Baix Ebre ,Terra Alta i Baix Camp durant la matinada i primeres hores del matí , en aquests indrets es van superar els 80-100mm en 24h.



*Radar SMC i AEMET ,10 Maig 7:36 UTC i 8:50 UTC

Mes tard aquesta precipitació tan activa es va traslladat al Camp de Tarragona, Baix Camp i Baix Penedès , on els aigüats de fins a 80mm es va sumar una ventada de llevant molt intensa que va arribar a superar els 84 km/h. Aquesta situació va causar molts problemes a carreteres i vies del tren per arbres caiguts i demés mobiliari tombat. La mala mar també es va fer present amb ones de més de 4,2m a boia del SMC de davant del Ebre. Aquest temporal de mar també va ser notable a la costa central fins el nord del Maresme on a la zona de Blanes va causar desperfectes i s'en va endur la platja regenerada artificialment fa un parell de dies.

*Temporal de mar a Badalona el dia 10 Maig ,Fotos: Sergi Corral Buela

Durant la tarda les pluges van progressar cap al nord poc a poc. Aquesta velocitat tan baixa va permetre que per el indrets on s'endinsava la franja de precipitació activa , les quantitats acumulades fossin extremadament abundants. Les comarques més afectades van ser el Garraf , el Alt Penedès i el Baix Llobregat on es van acumular entre 100 i 160mm en 24h . Aquestes precipitacions van ser torrencials però amb molt poca activitat elèctrica , el que tècnicament s'anomena convección embebida i que ens aquests casos conté molt volum d'aigua precipitable.

*Imatges Radar SMC , tarda del 10 Maig

Aquesta torrencialitat va causar també desperfectes i inundacions a zones del Baix Llobregat com Viladecans, Gavà o Castelldefels.

Posteriorment aquesta precipitació es va endinsar al Barcelonès , Vallès i Maresme on va deixar quantitats superiors als 50mm .

Per tant i fent balanç hem de dir que hem tingut un senyor temporal amb tots els ingredients. Aquest episodi de pluges ha sigut el mes important des del mes d'Octubre o Abril passat en alguns indrets . Això suposa un respir a la situació de sequera que encara perdura i un augment evident de reserves d'aigua als embassaments, encara que en aquest cas la zona del Pirineu ha sigut la menys afavoria com és ben típic en situacions de llevant marcat.

*Mapa Episodi de llevant 9/12 Maig de 2008, Sergi Corral Buela






1 Comments:

At 2:11 a. m., Anonymous coupons said...

Why this blog not update?

 

Publicar un comentario

<< Home